כך נעלה את אחוזי ההישרדות מדום לב בישראל

בישראל מתועדים כ-8,000 מקרים של דום לב מדי שנה. רק אחוזים בודדים מתוכם שורדים וממשיכים לחיות חיים תקינים. אפשר וצריך לשנות את זה.

מחלות לב הן הגורם מספר אחת לתמותה בעולם; סטטיסטיקה שלצערנו לא השתנתה כבר שנים רבות. דום לב עלול להתרחש בשל מספר סיבות, כגון אוטם שריר הלב, מומים מולדים ועוד.

מרגע שמתרחש התקף לב, יש דקות מעטות בלבד להצלת חייו של הנפגע. אם לא נגיש לו סיוע מיידי תוך 4 דקות, לא יגיע חמצן למוח וייגרם לנפגע נזק מוחי. אם דום הלב יימשך עוד דקות בודדות מעבר לכך, גורלו של הנפגע למעשה נחרץ.

מכשירי החייאה בכל פינה

כדי להציל את חייהם של אלפי אנשים הלוקים בליבם מדי שנה, יש לבצע בהם החייאה מיידית. הסיכוי לשרוד דום לב מחוץ לבית חולים בישראל נע בין 5% ל-10% בלבד, אבל הבשורה המשמחת היא שאפשר להגדיל את סיכויי ההישרדות בעשרת אחוזים – וכל זה על ידי פעולה פשוטה אחת.

בשנת 2008 נחקק בישראל חוק הדפיברילטורים, המחייב כל מקום ציבורי עם יותר מ-500 בני אדם להציב מכשיר החייאה אוטומטי (וכמו כן גם במטוסים ובאוניות עם יותר מ-100 איש, וכן בתי מלון עם יותר מ-250 איש). חוקים דומים נחקקו בשנים קודמות במדינות אחרות, שבעקבות זאת דיווחו על גידול של עשרות אחוזים בהצלת חיים. אומנם בישראל החוק מיושם חלקית, ולמרות זאת חייהם של רבים מספור כבר ניצלו הודות לו.

לא צריך להיות רופא או פרמדיק

כאשר מחברים דפיברילטור חשמלי לגופו של הנפגע, הוא מאבחן אוטומטית את מצבו ושולח שוק חשמלי המסדיר מחדש את פעילות הלב. לא צריך להיות רופא, פרמדיק או חובש – פשוט מוציאים את המכשיר מהארון בו הוא מאוחסן, מחברים את הפדים לגופו של הנפגע בהתאם לאיורים ולוחצים על כפתור ההפעלה. המכשיר ייתן הוראות בעברית, וכל שעלינו לעשות הוא להקשיב ולבצע מיידית בעת הצורך.

כאן המקום לציין שהשימוש בדפיברילטור האוטומטי חייב להתבצע תוך 7 דקות מרגע תחילת האירוע, אחרת הנפגע עלול לאבד את חייו. שימוש במכשיר החייאה חשמלי תוך דקה מרגע תחילת האירוע, עשוי להציל 90% ממקרי דום הלב המתרחשים מדי שנה.

דגשים להגדלת אחוזי ההישרדות מדום לב

בכנס רפואת חירום שהתקיים לאחרונה בסיאטל, ארצות הברית, ניתנו דגשים היכולים להגדיל את סיכויי ההישרדות מדום לב בצורה משמעותית. הדגשים פורסמו במגזין EMS World:

  • הדרכה לביצוע החייאה ושימוש בדפיברילטור אוטומטי (AED) לאנשי משטרה, לוחמי אש, שומרים, סיירי ביטחון ברשויות המקומיות ופקחים.
  • חובת לימוד החייאה ושימוש בדפיברילטורים בבתי ספר ובמוסדות חינוך נוספים.
  • חובת לימוד החייאה ושימוש בדפיברילטורים כחלק מהחובות לקבלת רישיון נהיגה, בדגש על נהגי רכב ציבורי (נהגי אוטובוסים, מוניות ורכבי הסעה).
  • שיגור מהיר של אמבולנס או ניידת טיפול נמרץ, מייד עם ההבנה הראשונה שמדובר במקרה חירום רפואי. אין לחכות עד שכל הפרטים יתבהרו במוקד. שיגור מיידי חוסך זמן וחוסך חיים.
  • הזנקת אזרחים / מתנדבים הקרובים למקום האירוע והמצוידים בדפיברילטורים, דוגמת מתנדבי איחוד הצלה ונאמני החיים של מד”א.
  • רישום כל ההחייאות והשימוש בדפיברילטורים במסגרת החייאה, על מנת להסיק מסקנות, ללמוד ולהשתפר ברמה הלאומית, באחריות ובמימון משרד הבריאות.
  • בדיקה קבועה של כל המידע הנאגר בדפיברילטור במהלך ההחייאה והשימוש במכשיר, לצד מתן הדרכה קבועה לצוותים הרפואיים בתדירות גבוהה.

שורה תחתונה – דפיברילטורים יכולים להציל אלפים מדי שנה

המסקנה הגורפת העולה מהנקודות שהודגשו בכנס, היא שככל שיהיו יותר דפיברילטורים אוטומטיים ברחבי המדינה, וככל שיותר ויותר אנשים ייחשפו וייתוודעו למכשיר ההחייאה, להכרתו ולפשטות השימוש בו – כך יעלו אחוזי ההישרדות במקרים של דום לב.

יצירת קשר

כתבו לנו ונתקשר אליכם בהקדם:

מעדיפים להתקשר עכשיו? אנו זמינים בשבילך

דפיבטק

מלאו הטופס ומנהל המוצר יצור עמכם קשר בהקדם